Archivy

Maďarský perkelt Šoproň

Šoproň je unikátní město plné památek, které si zachovalo dodnes svůj středověký ráz i díky tomu, že nebyla nikdy vypleněna Mongoly ani Turky. Najdete zde údajně 115 památek a 240 historicky chráněných domů. Představíme si nejatraktivnější části města a také doporučíme, kde si můžete vychutnat nějaké typicky maďarské jídlo.

Město se nachází v severozápadním cípu Maďarska, který je obklopen Rakouskem. Do města se můžete také vydat od Neziderského jezera, maďarsky Fertö-tö, rakousky Neusiedler See. To leží východně asi 15 km od Šoproně. Oblast kolem jezera byla prohlášena za přírodní rezervaci patřící od roku 2001 pod přírodní památky UNESCO. Maďarská část mokřadů a jezera byla i díky komunistickému režimu nepřístupná a tak se zde zachovala původní divočina obývaná především vodním ptactvem.

Nejvýznamější památky

centrum města nazývané Belváros je velice kompaktní a dá se pohodlně projít pěšky. Je zde i většina památek. Hlavní náměstí Fö tér uprostřed něhož stojí sloup nejsvětější Trojice postavený v roce 1700. Za sloupem se nachází třílodní Kozí kostel (Kecsketemplom) postavený v roce 1280 a kde byli později korunováni tři panovníci a sedmkrát zde zasedal zemský sněm. Zajímavou zastávkou je Lékarnické muzeum (Patikamúzeum) kde v 17 století sídlila lékárna. Z historických domů musíte vidět Fabriciův dům, který je kombinací barokního paláce postaveného na římských základech.

Dalším významným domem je Lacknerův dům pojmenovaný podle šoproňského starosty či renesanční Stornův dům s neuvěřitelnou historií. Pobýval zde král Matyáš Korvín v letech 1482-1483 a v letech 1840 a 1881 i skladatel Ferenc Liszt. Ten je zde považován za rodáka, byť se narodil v rakouském Raidingu ležícím na hranicích. Svůj první koncert absolvoval již v devíti letech v tehdejším kasínu, kde se dnes nachází tzv. Lizstovo kulturní centrum.

Kde se najíst?

historické centrum nabízí nespočet restaurací, ale každý turistický průvodce doporučuje restauraci Jégverem Fogadó na ulici Jégverem utca 1 nad Belvárosem. Restaurace je přebudovaný hostinec z 18. století nabízející i ubytování a je pojmenovaná podle staré ledové díry uprostřed restaurace.

My jsme se nechali nalákat na to, že se zde nabízí kvalitní domácí kuchyně a především zde dávají mamutí porce. Doporučuji si vybrat něco typicky maďarského, vyzkoušeli jsme místní fazolovou polévku, která byla vynikající, ale poměrně drahá. Za vyšší cenu alespoň obdržíte celý hrnec a tak si můžete přidávat jak budete chtít. Pokud nebudete ještě funět, tak si určitě dejte třeba perkelt, ten byl také celkem dobrý.

Zajímavost

od 12 století se ve zdejší oblasti pěstuje víno, ale různé odrůdy červeného vína zavedli až v 19 století němečtí osadníci. Ti si za ně nechali od Napoleonových vojáků platit pouze spolehlivějšími modrými bankovkami z čehož vznikl hlavní název zdejší vinné révy Kéfrankos neboli Modrá frankovka. Při toulkách městem tak neopomeňte toto víno také ochutnat.

« z 2 »

Leave Comment

Back to top