Archivy

Nin
městečko Nin

Malebné městečko Nin bylo v době antického Říma důležitým střediskem, které se jmenovalo Aenona. Později byl Nin hlavním městem provincie a sídlilo zde první chorvatské biskupství. Městečko Nin leží na pobřeží Ninského zálivu jen 17 km severně od města Zadar. Samotné historické centrum Ninu se nachází na ostrůvku, který je s pevninou spojen můstky. Toto dříve strategické umístění dělá z městečka atraktivní místo. Nejen proto byl Nin v roce 2016 vyhlášen jako nejromantičtější destinace.

Historie

Již v 1.století byl Nin významné centrum ilyrského kmene Liburnů, známý pod jménem Aenona. Následně podlehl římské rozpínavosti a zdejší archeologické průzkumy ukázaly, že zde byl monumentální chrám, amfiteátr, akvadukt a jiné stavby z této doby. Na počátku 7. století se Nin neubránil avarsko-slovanským nájezdům a následně se tu usadil chorvatský kmen. Od druhé poloviny 9. století zde bylo významné biskupství. Až do druhé poloviny 11. století neměli chorvatští panovníci stálé sídelní město a Nin patřil mezi několik hlavních center. Od začátku 12. století vstoupilo Chorvatsko do unie s Uhrami a král Ludvík z Anjou uspořádal ve druhé polovině 14. století v Ninu, hlavním a královském dalmatském městě setkání chorvatské šlechty a měšťanů.

V roce 1409 koupili Dalmácii Benátčané a později se v držení Ninu střídali s Turky, kteří oblast neustále okupovali. Díky neustálým vpádům vojsk nedosáhlo městečko Nin již nikdy svojí dřívější slávy. Dnes najdeme původní památky jako torza odkrytých archeologických nalezišť.

Památky Ninu

Nevím, jestli o některých památkách lze hovořit jako o původních. V průvodcích jsou například zmiňovány dva vstupní mostky do Ninu jako starobylé. Při naší již několikáté návštěvě městečka v roce 2018 byly oba mosty zbořené a překlenoval je provizorní most z lešení. Bylo patrné, že v útrobách mostů je vedeno potrubí a infrastruktura. Vyhlášenou nejromantičtější destinaci roku 2016 to již v tomto roce nepřipomínalo.

Ale i tak na vás v centru Ninu dýchne zvláštní atmosféra, poněvadž se zde dochovaly trosky římského chrámu z 1. století našeho letopočtu. Je to magické místo, které vás donutí přemýšlet o tom, jaké to zde muselo být v době největšího rozkvětu.

Vchod do města je přes Dolní městskou bránu (Donja gradska vrata) nebo Horní městskou bránu (Gornja morska vrata). Tyto brány jsou dochovány zase s pozůstatky středověkého městského opevnění.

Nejvýznamější památkou je nejmenší katedrála světakostelík sv. Kříže (Crkva Svetog Križa). Tato malá půvabná stavba o půdorysu kříže pochází pravděpodobně z 9. století. Označení „katedrála“ nosí zdejší kostel právem, neboť byl biskupským kostelem, tedy katedrálou. Do kostela je vstup volný a nejvíce mne zaujalo, že údajně byl postaven tak, aby v jeden určitý den v roce v určitou hodinu pronikal na určité místo v chrámu paprsek světla a osvětloval je. Pokud víte který den to je, tak mi to napište!

V chrámové klenotnici (riznica), kde je označení „Zlato a stříbro města Ninu“ jsou uloženy exponáty pocházejí z 8. a 9. století.

Ke skupině historických staveb v centru Ninu se připojuje i monumentální socha ninského biskupa Řehoře (Grgur Ninski), dílo Ivana Meštroviće největšího chorvatského sochaře 1. poloviny 20. století. V roce 2007 byla odhalena socha knížete Branimira, který žil v 9. století a vládl v letech 879-92. Během jeho vlády posílila pobřežní oblast Chorvatska svou nezávislost. Socha je velice fotogenická a fotí se zde každý turista.

Písečné pláže

Většina lidí co jezdí do Chorvatska tak řekne, že v Chorvatsku nejsou písečné pláže. Ale zdejší pláž Ninska laguna je důkazem toho, že i v Chorvatsku lze nalézt obrovskou písečnou pláž s pozvolným vstupem do moře. Je proto vyhledávaná především rodinami s dětmi. Jedná se vlastně o jakýsi písečný poloostrov, který ze severní strany chrání staré městské centrum. Na pláž navazuje další velká písečná pláž tzv. Královnina pláž neboli Kraljičina plaža. U této pláže můžete nalézt léčivé bahno, kterým je možné se zdarma natřít a jeho léčivé účinky oceňují především osoby s atopickým ekzémem a dalšími kožními problémy.

Parkování

Žádnou ideální parkovací alternativu zdarma jsem v Ninu neobjevil. Za parkování se zde platí na všech místech, ať již jedete do centra nebo jen na pláže Ninskou lagunu či Královninu pláž. Myslím, že nejdražší parkování bylo u turistického informačního centra na ulici Obala kneza Branimira nedaleko sochy Branimira. Tomuto parkování se vyhněte. Raději zaparkujte na protější Liburnijsla obala odkud je to do starého centra nejblíže.

Restaurace

V historickém centru Ninu je množství restaurací. Určitě Vás nezklame návštěva restaurace Aenona, nabízející posezení na stinné zahrádce s výhledem na kostelík sv. Kříže. Nemají zde přehnaně draho a jídlo je dobré. Vyzdvihnout musím i restauraci Restoran Sokol Nin zvláště k pohotovému jednání. Při placení jsem namísto kun vložil do destičky měnu euro, což jsem netušil. Při odchodu na to číšník upozornil, jinak by mě oběd vyšel asi cca 7x dráž. Některé restaurace v centru jsou velice drahé. Sednout si někde „jen tak“ vás proto muže vyjít draho.

Závěrem

Návštěvu nejstaršího chorvatského královského města Ninu určitě nesmíte vynechat a tak můžete sami prozkoumat, jestli je ocenění Ninu jako nejromantičtějšího místa oprávněné.

Fotogalerie je výběrem nejlepších foto z mých cest od roku 2016 do roku 2018.

« z 2 »

One comment for “Nin – nejstarší chorvatské královské město

Leave Comment

Back to top