Archivy

  • Home
  • Polsko
  • Bielsko Biała – polská Malá Vídeň s Bolkem a Lolkem
Bielsko-Biała

Nedaleko českých hranic se nachází jedno malebné město, kam jsem vždy rád zavítal o vánočních svátcích. Letos s ohledem na koronavirus to nebude možné a tak to snad vyjde příští rok. Co je k vidění ve městě, jemuž se přezdívá Malá Vídeň?

Město Bělsko-Bílá neboli Bielsko-Biała leží ve Slezském kraji nedaleko hranice s Českou republikou. Přesněji 40 km od Českého Těšína a je z jihu obklopeno Beskydy. Za městem lze nalézt četné lanovky a zimní střediska.

Proč se městu říká Malá Vídeň

město patřilo pod Rakousko-Uhersko a je architektonicky zachovalé. Během 19. století se bílsko-bělská oblast stala jedním ze třech hlavních center textilního průmyslu v Rakousko-Uhersku a to vedle Brna a Liberce. Z té doby si neslo další označení stejné jako Brno, tedy Manchester, ale Slezský. Přívětek se stejně jako u Brna již nepoužívá, protože z textilního průmyslu nic nezbylo. V té době vyrůstaly v Bielsko-Biała vedle továren honosné vily bohatých továrníků, přepychové měšťanské domy a veřejné budovy (městské divadlo, pošta, radnice) inspirované Vídní. A tak se přezdívka Malá Vídeň díky architektonicky zachovalým stavbám používá dodnes. Určitě při procházce městem ucítíte habsburský vliv a stejně jako já si město oblíbíte.

Čím se město Bielsko Biała proslavilo?

nejslavnějšími hrdiny města, ale i celého Polska jsou Bolek a Lolek. Tento dětský animovaný seriál vznikal právě ve zdejším studiu kreslených filmů a to v letech 1963 – 1986. V době naší poslední návštěvy vyrůstalo v Bielsko Biale nové interaktivní muzeum. Animované hrdiny Bolka a Lolka připomíná sousoší, oblíbené místo, kde se všichni rádi fotí. Tyto sochy jsou u obrovského obchodního centra Galerie Sfera, který připomíná brněnskou Vaňkovku, ale je daleko větší.  Vánoční nákupy jsou zde skvělé, je zde parádní atmosféra. Posedět třeba jen u kafe a dát si k tomu nějaké vafle, či polskou cukrářskou specialitku je určitě zážitkem.

Zdejší studio kreslených filmů se ale proslavilo také animovaným seriálem Rexík vyprávějícím o příhodách sympatického strakatého pejska. Seriál vznikal od roku 1967 až do roku 1990. Rexík má ve městě také svojí sošku, a to na ulici 11. listopadu.

Dále se v Bielsko Biale v letech 1973 – 2000 montoval známý polský Fiat přezdívaný Maluch. Fenoménu malého polského fiata se věnuje kavárna v centru města s příznačným názvem Maluch Cafe.

Autor fotografií: Karel Veit

« z 2 »

Leave Comment

Back to top