Archivy

Kniha Zuzany Beranové zavede čtenáře do Zimbabwe. Zde se odehrává příběh Evy přijíždějící se svým manželem Vladimírem, ošetřovatelem zvířat, za záchranou vzácného druhu nosorožce. Na pozadí boje o přežití vzácného druhu nosorožce však kniha popisuje také boj o záchranu manželského vztahu.  Eva si cestou do Afriky slibuje vyřešení svých problémů. Její manžel Vladimír je však

Read more

Přinášíme výběr nejdůležitějších rad na cestu do Belgie, je vhodné si je na cestu vytisknout či si je přečíst.

Telefonní čísla
===============
záchranná služba a požárníci – 100
federální policie – 101
krizová linka – 106
belgický červený kříž – 105

Co musíte mít s sebou při vstupu do Belgie
===============================================
Na území Belgie můžete vstupovat bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo průkazu totožnosti tedy občanského průkazu.
Dítě cestující společně s rodičem musí být vybaveno svým vlastním cestovním dokladem.
Řidiči musí mít u sebe platný řidičský průkaz, technický průkaz a pojištění.

Belgie – dálniční známky 2016 a povolené rychlosti
==================================================
Na Belgických dálnicích platí poplatky jen velké kamiony nad 12 tun. Pouze pro ostatní dopravní prostředky je zpoplatněn tunel v Antverpách (Liefkenshoktunel). Výše mýta závisí na výšce vozidla. Vozidla s výškou menší než 2,75 m platí 5 Eur za 1 průjezd a vozidla s výškou vyšší platí 17 Eur za 1 průjezd.
Nejvyšší povolená rychlost osobních automobilů a motocyklů: 120 km/h dálnice, 90 km/h na ostatních komunikacích mimo obec, v uzavřených obcích 50 km/h.

Zdravotní ošetření
==================
Český občan má nárok na nutnou a neodkladnou zdravotní péči v případě, kdy je ohrožen na životu nebo zdraví. Před odjezdem si musíte vyzvednout ve své zdravotní pojišťovně Evropskou kartu zdravotního pojištění.
Před cestou do Belgie doporučujeme uzavřít i cestovní připojištění pro cesty a pobyt, které by krylo i nadstandardní služby v případě úrazu, nehody nebo úmrtí.

Výbava auta do Belgie
=====================
Vozidlo musí být vybaveno oranžovou reflexní vestou, která je povinná a musí být v dosahu řidiče. Dále je povinný výstražný trojúhelník a hasící přístroj je povinný pouze pro vozidla, která jsou registrovaná v Belgii. Dítě, které je menší než 135 cm může být převáženo v dětské sedačce, ale pokud ji nemá, může být převáženo pouze vzadu za použití bezpečnostních pásů. Děti do 3 let na předním i zadním sedadle mohou být převáženy pouze ve schlváleném typu autosedačky odpovídající hmotnosti dítěte.

Domácí zvířata
==============
Pro vstup domácích zvířat je požadován pas EU zvířete s platným očkováním proti vzteklině a čip nebo tetování.

Zajímavost
==========
Belgie je vyhlášená svojí čokoládou a především také pralinkami. V Belgii je i několik muzeí čokolády. Jedno muzeum můžete navštívit i v turisty navštěvovaném městě Brugách. Toto město leží na hlavní trati mezi Bruselem a Ostende. Muzeum se nachází na náměstí Sint Jasplein. V muzeu se můžete dozvědět jak se dostalo kakao do Evropy, jak se vyrábí kakaový prášek a kakaové máslo, jak se vyrábí čokoláda a také můžete zhédnout naživo výrobu pralinek. Tato návštěva muzea bude pro každého sladká, protože tu můžete i různé druhy pralinek ochutnat.

Přinášíme výběr nejdůležitějších rad na cestu do Chorvatska, je vhodné si je na cestu vytisknout či si je přečíst.

Telefonní čísla
========================
záchranná služba – 194,
policie – 192,
hasiči – 193,
integrovaný záchranný systém – 112,

kontakt na příslušníky policie ČR, kteří působí v průběhu turistické sezóny v Chorvatsku:

Omiš: +385 955 693 390, +385 955 693 395,
Šibenik: +385 955 693 388, +385 955 693 394

Co musíte mít s sebou při vstupu do Chorvatska
====================================================
Na území Chorvatska můžete vstupovat bez zvláštních omezení, a to pouze na základě platného cestovního dokladu nebo průkazu totožnosti tedy občanského průkazu.
Dítě, které cestuje společně s rodičem musí mít vlastní cestovní doklad.
Nezletilé dítě, které nebude cestovat společně s rodiči nemusí mít u sebe jejich písemný souhlas (souhlas zákonného zástupce) v doprovodu jiné osoby, ale pokud se stane nějaká mimořádná událost, tak je praktické mít tento písemný souhlas u sebe.

Řidiči musí mít u sebe platný řidičský průkaz, technický průkaz a zelenou kartu. Pokud budete cestovat zapůjčeným vozidlem, tak doporučujeme mít u sebe i písemný souhlas vlastníka s použitím vozidla.

Chorvatsko – dálniční známka 2016 a rychlosti
====================================================
V Chorvatsku jsou vybírány dálniční poplatky formou mýtného vždy za konkrétní projetý úsek dálnice. Níže je zjednodušený výčet výše mýtného na jednotlivých úsecích:

Záhřeb – Osijek 122 HRK,
Záhřeb – Goričan 42 HRK,
Záhřeb – Bregana 6 HRK,
Záhřeb – Split 174 HRK,
Záhřeb – Dubrovník 223 HRK,
Záhřeb – Macejl 48 HRK,
Rupa – Rijeka 8 HRK,
Most na ostrov Krk (směrem na ostrov) – 35 HRK,
Rijeka – Záhřeb 70 HRK,
Tunel Sveti Ilija – 20 HRK.

Nejvyšší povolená rychlost osobních automobilů a motocyklů: 130 km/h dálnice, 110 km/h na komunikacích pro motorová vozidla, 90 km/h na ostatních komunikacích mimo obec, v uzavřených obcích 50 km/h.

Zdravotní ošetření
===========================
Při přechodném pobytu mají čeští pojištěnci v Chorvatsku nárok na nezbytnou zdravotní péči a to ve smluvních zdravotnických zařízeních (především nesoukromých) a po předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění.

Pokud bude český pojištěnec potřebovat při přechodném pobytu v Chorvatsku specifickou zdravotní péči spojenou s léčbou chronické nemoci, tak k čerpání této péče nepotřebuje předchozí svolení své zdravotní pojišťovny, ale zdravotní péče mu bude poskytnuta na základě Evropského průkazu zdravotního pojištění.

Doporučujeme uzavřít před cestou cestovní připojištění pro pobyt v zahraničí, které by pokrylo náklady v případě vážného zranění, převoz tělesných pozůstatků při úmrtí a také je dobré toto cestovní připojištění uzavřít pokud se chystáte provozovat nějaké rizikové činnosti, jako např. potápění, horolezectví, létání na rogalech nebo padácích apod.

Výbava auta do Chorvatska
=================================
Každé motorové vozidlo musí mít výstražný trojúhelník a pokud jde o vozidlo s přívěsem, tak musí mít dva výstražné trojúhelníky. Dále do povinné výbavy patří výstražná vesta, autolékárnička a hasící přístroj. Děti, které jsou mladší než 12 let smí sedět pouze na zadních sedadlech.

Domácí zvířata
=======================
Pro vstup domácích zvířat je požadován pas EU zvířete s platným očkováním proti vzteklině a čip nebo tetování.

Zajímavost
===================
V Chorvatsku se nachází národní park Plitvická jezera. Tento park je nejznámějším chorvatským národním parkem a také je od roku 1979 na seznamu světového dědictví UNESCO. Park se nachází v oblasti Lika mezi pohořím Malá Kapela a Pleševica. V parku jsou četné jeskyně, přírodní prameny a květinové louky. Všechna krásná místa si můžete prohlédnout při jízdě vláčkem nebo při plavbě loděmi po jezerech.
Nejvíce navštěvované místo je 16 malých jezer, které mají křišťálově modrozelenou hladinu. Tyto jezera jsou vzájemně propojena vodopády a také četnými potoky.
Národní park můžete navštívit po celý rok a nádherná je i návštěva tohoto parku v zimě, kdy vodopády zamrzají a vytváří krásné útvary.

Back to top