Archivy

jezero Altaussee

Jezero Altaussee se nachází v rakouských Alpách ve spolkové zemi Štýrsko, oblasti Solné komory – Salzkammergut. Na jeho břehu leží stejnojmenná malá obec, tedy také Altaussee. V turistických průvodcích je uvedeno, že se jedná o jedno z nejmalebnějších jezer. Díky jeho křišťálově čisté a průhledné vodě s tmavě modrým nádechem se mu také dříve říkávalo „dark blue inkwell“ neboli „tmavě modrý kalamář“.

Parkování

Záchytné placené parkoviště je v obci Altaussee, vzdálené asi 250 m od jezera. Doporučuji zde zaparkovat, jelikož je to perfektní výchozí bod. Pozor, v sezóně, zde nemusí být volno, jelikož parkoviště není moc velké. Cesta z parkoviště vede podél nových apartmánových domů k jezernímu odtoku. Následně dorazíte přímo k nádhernému fotogenickému hotelu Hotel Seevilla Altaussee.

kostel v městečku Altaussee
Altaussee
« z 29 »

Proč navštívit jezero Altaussee

Po jeho návštěvě můžeme říci, že se nejedná o jedno z nejkrásnějších jezer, ale z našeho pohledu o nejkrásnější. Jezero je totiž obklopené krásnou horskou krajinou a turista zde nalezne od každého něco. Vše je zde tak nějak malebnější než kdekoliv jinde.

Turistika

Kolem jezera vede krásná panoramatická Rundwanderweg, tedy okružní cesta. Svojí optimální délkou 7 km a pěknou přírodní cestou je zvládnutelná i pro rodiny s dětmi. Z jedné strany jezera jsou výhledy na horu Loser 1837 m.n.m, která se tyčí přímo nad jezerem a z druhé strany jezera se otevírají nádherné výhledy na Dachstein.

Lodní doprava

Kdo nechce absolvovat okružní cestu, tak může z obce Altaussee využít lodní dopravu tam i zpět nebo si pouze zkrátit pěší cestu na polovinu. Na konci jezera je totiž zastávka u jediného zdejšího domu Jagdhaus Seewiese, kde je i restaurace.

Koupání

V jezeře je možné se vykoupat. Zdejší přístupy k vodě nejsou naštěstí značené jako pláže ani v mapách google ani v mapách seznamu. Jsou skvěle ukryté lesním porostem a na malých romantických plážích najdete určitě soukromí. Doporučuji si nějaké takové místo u vody najít a zastavit se zde. S výhledem na horu Loser je koupání dechberoucím zážitkem. I když nevím, jestli mi nevzal dech i ten domácí řízek v bagetě. Jinak nejlepší plážičky hledejte dále od budovy Strandcafe Restaurant.

Zdejší zajímavosti

Jezero Altaussee je známé nejen pro svou scenérii, ale také pro své kulturní a historické významy. Pro fanoušky filmů je nutné uvést, že se zde natáčela část Jamese Bonda s názvem Spectre, ve kterém ztvárnil hlavní roli Daniel Craig. Štáb byl údajně ubytovaný v hotelu Seevilla Altaussee, lépe si vybrat určitě nemohli.

A aby bylo okolí skoro až Bondovsky zajímavější, tak během druhé světové války byly v blízkém solném dole ukryty umělecké sbírky, uloupené nacisty v okupované Evropě. Toto už není z žádného filmu, ale skutečnost. Našlo se zde přes 6500 takových děl včetně obrazů Rembrandta a českého vyšebrodského oltáře. Vyhození dolu do povětří se nacistům naštěstí nepovedlo, údajně díky statečným horníkům, kteří výbušniny odstranili.

Leave Comment

Back to top