Archivy

zámek Slavkov

Dvě poslední prázdninová léta po sobě jsme navštívili zámek Slavkov u Brna. Nadchla nás nejen jeho krásná zámecká zahrada a zajímavá prohlídka interiérů, ale i zámecká kavárna. O oblibě zámku Slavkov svědčí i to, že jsem si ho před 20 lety vybral pro svatební fotografování.

Zajímavosti z historie zámku

Barokní zámek Slavkov u Brna ve světě známý spíše jako Austerlitz je spojený hlavně s rodem Kouniců a bitvou tří císařů. Již první písemný záznam je datován k roku 1237. Od roku 1509 připadalo panství rodu Kouniců. Získal ho Oldřich z Kounic a udělal z něho hlavní sídlo rodu. Přestavba z původně renesančního zámku do dnešní barokní podoby trvala téměř 100 let a to do roku 1769. Architektem byl italský mistr Domenico Martinelli, autor několika významných staveb ve Vídni, Římě a Česku. Údajně se z původních ještě velkolepějších plánů realizovala sotva polovina. Přesto je zámek jedna z nejmohutnějších barokních památek na Moravě.

Významnou událostí byla bitva u Slavkova, kde se střetly armády tří císařů. 2. prosince 1805 se v širokém okolí střetly největší evropské mocnosti – Francie, Rakousko a Rusko. Bitva si vyžádala téměř 50 000 mrtvých. Přestože početní převaha o síle 90 000 mužů nahrávala spojenecké armádě císaře Františka I. a Alexandra I., tak již druhý den mohl z balkonu zámku oznámit vítězství císař Napoleon I. Jeho armáda zde měla přitom o 15 000 vojáků méně než protivník. Slavkovská bitva se stala v dějinách významným pojmem a sám Napoleon si ji cenil nejvýše ze všech bitev, které svedl. Na počest zdejšího vítězství byl v Paříži postaven známý Vítězný oblouk.

V roce 1919 vymírá rod Kouniců posledním šlechticem Evženem z Kounic. Zámek přebírá uherský hraběcí rod Pálffyů, kterým byl majetek po 2. světové válce zabaven a zámek Slavkov tak přešel do držení státu. Zámek Slavkov – Austerlitz byl v roce 2008 prohlášen národní kulturní památkou a nakonec byl převeden do vlastnictví města Slavkov u Brna, což mu evidentně prospívá.

zámek Slavkov
zámek Slavkov u Brna neboli Austerlitz
« z 31 »

Prohlídka zámku Slavkov

Při prohlídce zámku jsme se mimo jiné dozvěděli, jak to bylo s tehdejším přenocováním císaře Napoleona I. Z prohlídkových okruhů doporučuji hlavní okruh Historické sály se zámeckou kaplí a impozantním sálem, kde bylo podepsáno příměří po bitvě u Slavkova. Informace naleznete přímo na zámek Slavkov, kde je aktuální vstupné a otevírací doba.

Zámecký park

Zámecký park ve Slavkově u Brna má rozlohu téměř 16 ha a tvoří nedílnou součást celého zámeckého areálu. V jedné části parku se nachází golfové hřiště.

Původní barokní zahrada byla budována průběžně se stavbou zámku v 18. století v tehdy oblíbeném francouzském stylu. V 19. století byla zámecká zahrada přeměněna na anglický lesopark. Revitalizace se zahrada dočkala v letech 1972 -77, kdy byla horní části navrácena původní barokní podoba.

V roce 2018 se započalo s opravou soch, která pokračuje postupně i v dalších letech. Skvělým nápadem a novinkou roku 2021 bylo zavedení informačních cedulek s jednotlivými druhy stromů. Ze zahrady se tím stalo naučné arboretum.

 

Leave Comment

Back to top